IMG_1253[3]

Digital Workplace Summit

Förra veckan var Karl och Jessica från Ninetech på Digital Workplace Summit, Sveriges ledande konferens om intranät och den digitala arbetsplatsen.

Tre spaningar från Digital Workplace Summit:

  • Intranätet går från IT-projekt till kommunikationslösning
  • Medarbetarupplevelsen lika viktig som kundupplevelsen
  • Knyta ihop det fysiska och det digitala kontoret

Den digitala arbetsplatsen handlar förstås inte om verktyg utan om människor – ändå är det långt ifrån självklart att intranätsprojekt startar med användaren och inte med tekniken.

Det tillkommer och faller bort system hela tiden och det inte ETT användarbeteende utan det finns oändligt många och de förändras hela tiden. Systemägare känner ofta otrygghet i hur de ska välja “rätt” verktyg. Men intranät handlar allt mindre om att hitta på och bygga, det handlar mer om att skapa ett nav och sortera bland system och verktyg som passar in. IMG_1254[3]

När vi pratar med användare kommer det ganska snart fram att deras “pains” inte kan lösas med ett tekniskt verktyg. Företagskänsla, kultur, engagemang och inspiration kan inte lösas ens av världens bästa lösning; det behöver vara ett helt ekosystem av insatser. Internkommunikation är till naturen spretig, den kommer från alla håll i organisationen. För att inspirera till bra kommunikation behövs ett koncept som kanaliserar alla röster och en kärna att förhålla sig till när verktyg och beteenden ständigt förändras

Det här problemet är inte nytt, det är ju precis det som marknadsavdelningar har funderat på länge vi sålt produkter och tjänster. Strategi-och varumärkesarbete är tveklöst nyckeln till framgång och nu är medarbetarupplevelsen lika viktig som kundupplevelsen. Vi ställer idag lika höga krav på tillgänglighet, användarvänlighet och design på våra interna produkter och tjänster som de externa. Starka interna varumärken och koncept får verktygspaletten att bli tydlig och lätthanterlig.

Att gå till jobbet behöver inte vara detsamma som att gå till kontoret, den digitala arbetsplatsen är aldrig längre bort än telefonen. Där vill vi kunna interagera, samarbeta, skapa och dela. Gör vi det börjar vi bygga på det strukturkapital som blir mer värt än den enskilde individens arbete.

/Karl & Jessica

18527208_1125209140916613_265399372908433252_o