profilbild-fredrik-nyman2

Mobile first. Och rödvin förstås.

Hej Fredrik! Vad jobbar du med på Ninetech?
Just nu jobbar jag med tjänst som heter MySkiStar där vi försöker göra skidåkningen lite roligare genom att digitalisera den. Tillsammans med SkiStar har vi arbetat fram ett koncept där du kan samla statistik, tävla mot kompisar, få träningstips, samla pins med mera med hjälp av ditt SkiPass, ett riktigt roligt Gamification-projekt. I MySkiStar har jag en roll som teknisk projektledare och samordnar vad vi bygger och hur vi bygger det.

Mobilitet – don’t believe the hype eller behöver företag anpassa sig till en ny verklighet där besökaren kommer från olika enheter?
Det beror såklart på vilken målgrupp man har. Det första man måste fråga sig är vad en mobil användare är för dig. Handlar det om skärmstorlek, uppkopplingshastiget eller finns det andra faktorer som påverkar? Sverige ligger i många hänseenden efter vad gäller mobilitet. Vi har haft och har än idag många så kallade stationära användare medan i andra delar av världen dominerar den mobila sidan helt. Inom några år kommer totala antalet användare av mobila enheter vara större än stationära så vill man nå ut med sitt budskap måste man jobba med mobilitet på allvar. Tänk Mobile First och låt det genomsyra design, innehåll och teknik!

Du jobbar med MySkiStar, hur tänker ett företag som SkiStar kring mobila lösningar?
Det är jätteviktigt. En typisk kund hos SkiStar använder hemma-datorn för att boka sin resa och går sedan över till mobila enheter under själva vistelsen. Idag jobbar vi intensivt för att skapa en bra upplevelse när man går mellan dessa båda. Ett led i detta är att vi byggt MySkiStar webben med responsive design, dvs utseende och innehåll anpassar sig efter storleken på skärmen. Fördelarna är många: användarupplevelsen blir mer lik mellan mobil och fullskärm, SkiStar kan jobba med innehåll på en samlad punkt och den tekniska lösningen minskar i komplexitet.

Vad är roligast med ditt jobb på Ninetech?
Mångfalden. På daglig basis får jag jobba med allt från djupa tekniska diskussioner med teknikrävar till att ta fram nya koncept tillsammans med kund. Framförallt får jag lära mig nya saker som ligger helt utanför mitt arbetsområde och träffa intressanta personer. Utan den bredden skulle jag snabbt bli uttråkad!

Sen har det kommit till min kännedom att du lite av en connoisseur när det kommer till vin? Berätta!
Vin är gott, och kul! Precis som med många andra saker blir det roligare ju mer man lär sig. Vin är den perfekta kombinationen av akademiskt nörderi och härlig praktik.

Om man vill jobba med det du gör, hur ska man gå till väga då?
Odla ditt teknikintresse. Försök att jobba med så många olika lösningar och tekniker som möjligt för att få bredden. En utbildning i botten hjälper dig att få dina första jobb, efter det spelar det större roll vad du är för person och vad du brinner för.