richard

Lösningsarkitekt med dold talang

Hej Rickard! Inte nog med att du är lösningsarkitekt, nu är du också känd för att deltagit i ett bokprojekt! Vad är det för en bok egentligen?
Egentligen är det tre böcker! För 1,5 år sedan blev jag tillfrågad av förlaget Manning om jag ville recensera en bok om Continuous Integration som är en slags utvecklingsteknik. Nu har jag fått chansen att vara med under hela författarprocessen för en annan bok, också den om Continuous Integration. Nyligen blev det klart att jag även kommer vara med i motsvarande process för andra upplagan av The Art of Unit Testing av Roy Osherove. Första upplagan är en måste-läsa-bok för professionella utvecklare och arkitekter!

Din kollega Anette beskriver den som en ”bibel” för utvecklare. Vad är din roll i produktionen av boken?
Jag får läsa och ge feedback på varje kapitel precis efter att författaren skrivit klart det och bidrar på så sätt till att säkra kvaliteten på bokens innehåll ur ett tekniskt perspektiv.

Vad gör en sådan?
Oj, det var en svår fråga, men jag ska försöka svara! Som lösningsarkitekt sitter jag ofta med väldigt tidigt i kontakten med kund för att hjälpa våra säljare, grafiska formgivare och systemutvecklare att till exempel ta fram eller förtydliga kundens krav. Sedan gör vi förstudie där vi analyserar kraven och tar fram ett lösningsförslag i form av en arkitekturbeskrivning och ibland även en lösningsdesign.

När jag sitter med i utvecklingsprojekt är jag ofta drivande när det gäller lösningsdesign, jag utvärderar och beslutar om vilka tekniska plattformar, ramverk, verktyg och arbetssätt som ska användas. Sen är jag också utvecklare så jag är med och kodar upp hur lösningen ska fungera konceptuellt och som medlem i utvecklingsteamet är jag med och utför hela jobbet med leverans och underhåll.

Om man vill bli lösningsarkitekt, vilka är dina tips?
Först måste man jobba som utvecklare några år och göra alla misstagen för att lära sig vad som funkar och inte. För att bli utvecklare finns det flera vägar man kan gå, jag har t.ex. läst till civilingenjör i informationsteknologi men det finns även andra sätt. Att ha ett genuint teknikintresse är ett måste. För att kunna välja rätt lösning måste man känna till vilka olika val man har eller veta var man ska leta. För att kunna göra det måste man hela tiden vilja bli bättre, utveckla sig själv och hänga med i utvecklingen!

Vilket är ditt bästa jobbminne på Ninetech?
Rent professionellt var det nog när jag var med och lanserade min första e-handelswebb och fick se hur den mottogs av besökare och se order trilla in till kunden. Ett annat skönt jobbminne jag har är när hela företaget åkte på kickoff till Rom!

Vad gör du när du inte är på Ninetech?
Jag har hus och umgås med min familj som består av sambo och tre barn! Förutom det spelar jag handboll i division 3 till hösten i Forshaga HK så mycket tid går åt till träning. Dessutom teknikbloggar jag på http://rickardnilsson.net!